Voedingsintolerantie test

Regelmatig hoor je mensen om je heen zeggen ‘ik heb het idee dat ik ergens uit de voeding op reageer’. Voedselovergevoeligheid komt meer voor dan je zou denken, het vermoeden bestaat dat 45% van de populatie overgevoelig reageert op voedingsmiddelen. Het is lastig te zeggen hoeveel echt reageert, omdat niet iedereen zich laat testen, ze hebben zichzelf geleerd met de klachten te leven. De symptomen hoeven niet gelijk na het eten van een bepaald voedingsmiddel zich te uiten. Dit kan tot 72 uur. Dan is het soms lastig om nog te achterhalen waar je dan precies op reageert. 

Bij een reactie kun je aan diverse klachten denken, zoals opgeblazen gevoel, migraine/hoofdpijn, (chronische) vermoeidheid, hoesten, loopneus, prikkelbare darm syndroom, buik of huiduitslag. Maar ook klachten als acne, burn-out, constipatie, diarree, stemmingswisselingen en ga zo maar door.

IgA – IgG – IgG4 – IgE
Immunoglobuline (Ig) is een type antilichaam. Antilichamen zijn prominente onderdelen van het immuunsysteem. Wanneer allergenen en pathogenen in aanraking komen met de slijmvliezen van het lichaam, treedt er een aangeleerde immuunrespons op (IgA). Wanneer de blootstelling aan allergenen groter is dan de capaciteit van het immuunsysteem om deze in de slijmvliezen te signaleren en elimineren, dan treedt er een immuunrespons op in het bloed. Bij voedingsallergenen wordt dit een IgG reactie genoemt. 

Bij het menselijk lichaam kunnen we de IgG in 4 klassen verdelen: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4, waarbij IgG1 de mildste reactie geeft. Zonder diagnostiek kan het onderscheid tussen IgG-totaal en IgG4 vaak niet gemaakt worden, vanwege de klinisch-symptomatische en overlappende klachtenpatronen.
Reacties die bij de klasse IgG1 t/m IgG3 horen zijn chronisch en overwegend niet-specifieke klachten, zoals vermoeidheid, koorts, spier- en gewrichtsklachten en migraine/hoofdpijn. Bij een verhoogde IgG4 kunnen eerder acute typische reacties gezien worden, zoals astma, eczeem, diarree of niet-specifieke abdominale klachten. 

Hoge IgG4 concentraties komen vooral voor bij granen/gluten, melk, ei en noten. Wanneer de blootstelling aan deze producten te lang doorgaat, dan kan dit uiteindelijk ontaarden in een echte allergische reactie (IgE). 

Tijdens een consult

Bij een verdenking aan een voedselovergevoeligheid, kunnen we kiezen uit diverse onderzoeken; Screen+ (44 IgG allergenen), Basic (90 IgG allergenen) en Complete (270 IgG allergenen). Deze onderzoeken worden uitgevoerd via LHM diagnostiek, ook wel de ImuPro onderzoeken. 
In een uitgebreide laboratoriumanalyse wordt je bloed getest op de aanwezigheid van IgG antistoffen tegen bepaalde voedingsmiddelen. Als de waardes van de IgG antistoffen hoog zijn, kan dit betekenen dat je een voedingsintolerantie type III gerelateerde chronische ontsteking hebt.

Om dit te meten is er bloedonderzoek nodig. Tijdens het consult wordt de aanvraag via het lab geregeld. Je krijgt hiervoor alles thuisgestuurd en zult dus ook het onderzoek zelf uitvoeren. Dit gaat door middel van een vingerprikje. Na het bloedprikken kun je dit zelf met de post versturen naar het laboratorium. Binnen enkele weken zullen we een vervolgconsult inplannen om de resultaten te bespreken. 

Kosten voor het onderzoek*:
Screen+ (44 stuks):       €113,10
Basic (90 stuks):            €217,80
Complete (270 stuks):  €496,10

Na het eerste onderzoek kan het zijn dat er vervolgonderzoeken nodig zijn. De kosten van de onderzoeken worden helaas niet vergoed door de verzekering.

* Prijzen zijn exclusief verwerkingskosten van het laboratorium en 30 min uitwerktijd (zie Tarieven & Vergoedingen)

Zo kan ik je helpen om in balans te komen

Ik geloof dat je door voeding, volwaardig eten, de stoffen in je lichaam kan aanvullen die jij nodig hebt. Voeding is het fundament van ons menselijk bestaan.

Ik wil je daar graag bij helpen. Dat kan als diëtist, darmtherapeut en orthomoleculair therapeut. Verschillende petten, hetzelfde doel: zorgen dat jij weer in balans komt!