Voedingsintolerantie test

Regelmatig hoor je mensen om je heen zeggen ‘ik heb het idee dat ik ergens uit de voeding op reageer’. Voedselovergevoeligheid komt meer voor dan je zou denken, het vermoeden bestaat dat 45% van de populatie overgevoelig reageert op voedingsmiddelen. Het is lastig te zeggen hoeveel echt reageert, omdat niet iedereen zich laat testen, ze hebben zichzelf geleerd met de klachten te leven. De symptomen hoeven niet gelijk na het eten van een bepaald voedingsmiddel zich te uiten. Dit kan tot 72 uur. Dan is het soms lastig om nog te achterhalen waar je dan precies op reageert. 

Bij een reactie kun je aan diverse klachten denken, zoals opgeblazen gevoel, migraine/hoofdpijn, (chronische) vermoeidheid, hoesten, loopneus, prikkelbare darm syndroom, buik of huiduitslag. Maar ook klachten als acne, burn-out, constipatie, diarree, stemmingswisselingen en ga zo maar door.

IgA – IgG – IgG4 – IgE
Immunoglobuline (Ig) is een type antilichaam. Antilichamen zijn prominente onderdelen van het immuunsysteem. Wanneer allergenen en pathogenen in aanraking komen met de slijmvliezen van het lichaam, treedt er een aangeleerde immuunrespons op (IgA). Wanneer de blootstelling aan allergenen groter is dan de capaciteit van het immuunsysteem om deze in de slijmvliezen te signaleren en elimineren, dan treedt er een immuunrespons op in het bloed. Bij voedingsallergenen wordt dit een IgG reactie genoemt. 

Bij het menselijk lichaam kunnen we de IgG in 4 klassen verdelen: IgG1, IgG2, IgG3 en IgG4, waarbij IgG1 de mildste reactie geeft. Zonder diagnostiek kan het onderscheid tussen IgG-totaal en IgG4 vaak niet gemaakt worden, vanwege de klinisch-symptomatische en overlappende klachtenpatronen.
Reacties die bij de klasse IgG1 t/m IgG3 horen zijn chronisch en overwegend niet-specifieke klachten, zoals vermoeidheid, koorts, spier- en gewrichtsklachten en migraine/hoofdpijn. Bij een verhoogde IgG4 kunnen eerder acute typische reacties gezien worden, zoals astma, eczeem, diarree of niet-specifieke abdominale klachten. 

Hoge IgG4 concentraties komen vooral voor bij granen, melk, ei, noten en kiwi’s. Wanneer de blootstelling aan deze producten te lang doorgaat, dan kan dit uiteindelijk ontaarden in een echte allergische reactie (IgE). 

Tijdens een consult

Bij een verdenking aan een voedselovergevoeligheid, kunnen we kiezen uit diverse onderzoeken; in de pre screen A wordt er gekeken naar IgG allergieën, IgG4 voedselovergevoeligheden en alle pollengeassocieerde voedselallergieën. Bij de IgE voedsel screen wordt er gekeken naar de 55 belangrijkste voedselallergenen. De IgG4 + voedsel screen bestaat uit 69 voedselallergenen en 40 allergenen. De compact screen bevat 69 allergenen en de omni screen bevat er 216. 
Om dit te meten is er bloedonderzoek nodig. Tijdens het consult krijg je een serumbuisje mee. De aanvraag voor bloedonderzoek wordt naar het laboratorium verstuurd en zij zullen contact met je opnemen over de prik locatie, datum en tijd. Na het bloedprikken kun je dit zelf in een meegekregen envelop versturen naar het laboratorium. 

Voor vervolgonderzoek binnen een maand is geen nieuwe bloedafname nodig. Na ongeveer 2 weken plannen we een vervolgconsult in om de uitslagen te bespreken.

Kosten voor het onderzoek*:
€29,14 (pre-screen A)
€78,80 (IgE voedsel screen, 55 allergenen)
€78,80 (IgG 4 + voedsel screen: 69 voedselallergenen en 40 allergenen)
149,78 (IgG4 + compact screen: 96 allergenen)
266,36 (IgG4 + omni screen: 216 allergenen)

Na het eerste onderzoek kan het zijn dat er vervolgonderzoeken nodig zijn. De kosten van de onderzoeken worden helaas niet vergoed door de verzekering.

* Prijzen zijn exclusief verwerkingskosten van het laboratorium en 30 min uitwerktijd (zie Tarieven & Vergoedingen)

Zo kan ik je helpen om in balans te komen

Ik geloof dat je door voeding, volwaardig eten, de stoffen in je lichaam kan aanvullen die jij nodig hebt. Voeding is het fundament van ons menselijk bestaan.

Ik wil je daar graag bij helpen. Dat kan als diëtist, darmtherapeut en orthomoleculair therapeut. Verschillende petten, hetzelfde doel: zorgen dat jij weer in balans komt!