Ontlastingsonderzoek

In een ontlastingsonderzoek kan worden afgelezen of de vertering van het eten goed gaat, of er voldoende van de goede bacteriën aanwezig zijn of juist te veel van de slechte bacteriën. Met de kleur en consistentie van de ontlasting leren we nog meer over de vertering van alle voedingsstoffen. De ontlasting bestaat uit onverteerde voedselresten, afvalstoffen, galkleurstoffen, bacteriën, water, slijm, maar ook parasieten, schimmels en candida is te meten. Dit alles zegt veel over jouw gezondheid.

Het ontlastingsonderzoek doe je gewoon thuis. Je ontvangt een testpakket met een duidelijke handleiding hoe je de ontlasting op kan vangen. Dit stuur je op naar een gecertificeerd laboratorium. Zij zullen dan binnen 10 werkdagen de uitslag opsturen, waarna we hier samen tijdens het vervolgconsult naar zullen kijken. Vanuit hier stellen we samen een passend behandelplan op om de darm weer in balans te brengen. Dit bestaat uit het aanpassen van de voeding, met als aanvulling supplementen zoals een probioticum.

Wat wordt er precies getest:

  • Structuur en kleur: geeft informatie over kwaliteit van de vertering of verdenking op aanwezigheid van ontstekingen en parasieten
  • Zuurgraad: geeft informatie over de vertering, voedselintolerantie of pathogenen (gisten, schimmels bacteriën en parasieten)
  • Goede bacteriën: de 5 belangrijkste soorten die we nodig hebben. Elke goede bacterie heeft zijn eigen belangrijke eigenschappen
  • Slechte bacteriën: deze wil je niet te hoog hebben, ze veroorzaken verstoringen in het milieu
  • Schimmels en gisten: laat zien of deze te veel aanwezig zijn of niet. Gisten en schimmels kunnen gemakkelijker ontstaan door lage weerstand, stress, hormonale disbalans of de anticonceptiepil. Ze kunnen de slijmvliezen aantasten.
  • Parasieten: laat zien of er vanuit dit onderzoek parasieten aantoonbaar zijn. 
  • Ontstekingen: het is belangrijk om ontstekingswaarden in een vroeg stadium op te sporen en hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan.
  • Afweerreactie: de slijmvliezen in de darm zijn aanwezig om het lichaam te beschermen tegen aanvallen van buitenaf, zoals parasieten, bacteriën en schimmels. Een slecht voedingspatroon en ontsteking kan het slijmvlies van de darmen beschadigen en hierdoor kan deze zijn taak niet meer goed uitvoeren.
  • Spijsvertering: tijdens de spijsvertering kan er op veel vlakken iets mis gaan. Belangrijk om te zien vanuit de ontlasting wat er mogelijk niet goed gaat en waar de therapie op ingezet kan worden. 
  • Andere onderzoeken kunnen ingezet worden in overleg. 

Belangrijke informatie voordat de test plaatsvindt

Om een zo representatief mogelijke uitslag te krijgen van je lichamelijk functioneren is het noodzakelijk om rekening te houden met de inname van bepaalde voedingssupplementen: drie dagen vóór de test mag je geen probiotica en/of enzympreparaten gebruiken.

De kosten voor een onderzoek*:
Basis screening darm: microbioom, mycobioom (gisten en schimmels), parasieten en spijsvertering
Vanaf €226,15

Extra onderzoeken zijn mogelijk zoals:
– Leaky gut (zonuline en histamine):  €58,30
– Gluten vanuit ontlasting: €33,80
– Helicobacter pylori: €14,57

Na het eerste onderzoek kan het zijn dat er vervolgonderzoeken nodig zijn. De kosten van de onderzoeken worden helaas niet vergoed door de verzekering.

 * Prijzen zijn exclusief verwerkingskosten van het laboratorium en het maken van een individueel behandelplan (zie Tarieven & Vergoedingen)

Zo kan ik je helpen om in balans te komen

Ik geloof dat je door voeding, volwaardig eten, de stoffen in je lichaam kan aanvullen die jij nodig hebt. Voeding is het fundament van ons menselijk bestaan.

Ik wil je daar graag bij helpen. Dat kan als diëtist, darmtherapeut en orthomoleculair therapeut. Verschillende petten, hetzelfde doel: zorgen dat jij weer in balans komt!