Darmtherapie

Darmtherapie is veel meer dan alleen de darmen. Het gaat namelijk om het hele proces van voeding die je in je mond stopt, dus we kunnen eigenlijk ook wel zeggen: ‘van mond tot kont’.

Een gezonde darm is belangrijk voor de vertering van voedsel, het ontwikkelen van een goed immuunsysteem en een gezonde hormonale balans. Het is het grootste contactorgaan met de buitenwereld, het komt continue in contact met voeding, bacteriën, parasieten, virussen en toxines.

Een groot deel van ons immuunsysteem wordt aangestuurd vanuit de darmen. Daarnaast worden de darmen ook wel de ‘second brain’ genoemd. Ze zijn namelijk een afspiegeling van de hersenen; ze hebben een twee-weg communicatiesysteem. Om te communiceren worden dezelfde neurotransmitters (signaalstoffen die impulsen doorgeven) gebruikt als in de hersenen. Neem als voorbeeld serotonine, ook wel het gelukshormoon; deze wordt voor 95% aangemaakt in de darmen. Bij een tekort hieraan kun je klachten ervaren in je eetlust, seksuele drift of sociaal gedrag. Maar serotonine speelt ook een rol in de peristaltiek van je darmen. Als dit vermindert kan dit tot obstipatie leiden.

De verbinding tussen je hersenen en je darmen wordt in de eerste levensweken van het embryo en in de eerste 3 levensjaren van het kind als blauwdruk aangemaakt voor het verder optimaal functioneren van de darmen en het immuunsysteem.

Tijdens een consult kan er gekozen worden voor een ontlastingsonderzoek

Zo kan ik je helpen om in balans te komen

Ik geloof dat je door voeding, volwaardig eten, de stoffen in je lichaam kan aanvullen die jij nodig hebt. Voeding is het fundament van ons menselijk bestaan.

Ik wil je daar graag bij helpen. Dat kan als diëtist, darmtherapeut en orthomoleculair therapeut. Verschillende petten, hetzelfde doel: zorgen dat jij weer in balans komt!